miércoles, 5 de diciembre de 2018

Rius d’Espanya:


https://previews.123rf.com/images/satura86/satura861510/satura86151001031/46656398-paisaje-con-bosques-r%C3%ADos-y-piedras-en-turqu%C3%ADa-.jpgUn riu és un corrent natural d'aigua  que flueix amb continuïtat. Posseïm un cabal determinat i desemboca al mar, en un llac o en un altre riu, en aquest cas es denomina afluent . Algunes vegades acaben en zones desèrtiques on les seues aigües es perden per infiltració i evaporació. Quan el riu és de poc cabal rep el nom de rierol.

Els rius espanyols es caracteritzen per la valoració del seu cabal al llarg de l’any.. Els rius de la península ibèrica es distribueixen en tres vessants, segons el lloc on desemboquen: mar cantàbrica, oceà atlàntic, mar mediterrània .D’altra banda, les illes canàries constitueixen un cas excepcional ja que no tenen una xarxa fluvial permanent


Rambla:.
Llit d’un cus fluvial, generalment sec, que condueix l’Aigua després d’una pluja intensa que això s’anomena riera.

Torrent d’aigua:
Corrent d’aigua impetuós i violent vinculat o pluges torrencials.

Els estanys i les llacunes:
Els estanys i les llacunes solen tenir poca profunditat. Destaquen allocant (entre Terol i saragossà ),que es la llacuna natural mes gran d’Espanya, així com les tabals de Daniel (Ciudad Real)i rodera (entre Ciudad real i Albacete).

Una albufera:
Una albufera és un llac litoral d'aigua salina o salobre, separada del mar per un cordó de sorra, normalment de dunes, però que està en comunicació amb la mar per un o més punts. L'origen  de la paraula és la llengua àrab

Aiguamolls:

Aiguamolls costaners, també anomenats maresmes i, sobretot al Pais valencial, marjals i marenys, poden estar associats amb estuaris o amb petits estrets o graus entre bancs de sorra i la costa, també coneguts com a albuferes. Originàriament, les marjals valencianes estaven ocupades per joncars. 


Després a costa de grans esforços, en tarongerars. A la llenca arenosa que separa les marjals de la mar, lliure d'inundacions, hi foren establerts els graus. A la Catalunya nord s'usa el terme estany per als de vora mar, i mullera o aiguamoix per als altres, de menys extensió. Els aiguamolls són un ecosistema  de vital importància, ja que sovint serveixen com a terreny de cria per a una gran varietat de vida animal
 

Presència humana

La presència humana són les coses que fan el humans com els edificis, cases, cotxes, armes, farmacèutics, roba, begudes, etc…

Són coses que les persones han fet i seguiran fent els humans, però més tecnològics com robots, cotxes voladors, conquista de planetes... Tot això perjudica al ésser humà, a la fauna i la vegetació.



Rius

un riu és camí ple d’aigua que surt de  el cim de la muntanya i desembocan en altres rius.

el cabal: quantitat d’aigua que porta el riu.

la conca: conjunt de terres per on discorre el riu principal i els seus afluents.

el llit de fluvial:  espai per qual circula  un riu .Les corbes traça en el  seu recorregut  s’anomena meandres.

la desembocadura: espai on acaba el aigua del riu als mars,rius, llacs.
Resultat d'imatges per a animales en paisages frios
Mostra la imatge original
RIU

TAMBE UNA MICA DEL CLIMA DE ON ES MES FRED I ON MES CALENT  TAMBE EH PENJAT UNES FOTOS DE ANIMALS AL FRED I DEL FRED.

TIPUS DE ANIMALS/PAISATGES DE  FREDS: PINGUINS,FOQUES,MUNTANYES NEVADES,RIUS CONGELATS ETC...


LA TECNOLOGIA HUMANA O PRECENSIA HUMANA ES LES COSES QUE FAN ELS HUMANS COM ARMES, VEHICLES,EDIFICIS. MES TECNOLGICS SERIEN:ARMES LASERS,COTXES VOLADOR,ROBOTS,NAUS ,ECT.....





LOCALITZA DE SABER ON TROBAR UN PAIS UNA CITUTAT SIUARTE ON ESTA SI ESTAS A AMERICA,RUSSIA,ASIA ... SI VOL SABER COM ES DIU AQUEST RRIU QUE ES LOCALITZA PER UN PAIS UNA MUNTANYA...ECT

FAUNA PER EXEMPLE ELS ANIMALS QUE VEURES A UN PAIS PLANTES, COM CREIXEN  QUE CREIXE QUAN TARDA EN NEIXER ECT.. 



PAISATGE FRED ES UN LLOC  DE COLOR FREDS COM : AZUL,BLANC, MORAD,... TAMBE LAS PLANTES QUE TE, ELS ANIMALS QUE VIUEN AQUEST PAISATG SI SON COMUNS O NO ...
ANTARTIDA:ES UN CONTIENT DE GEL AVITAT PER PINGUINS SON INOFENSIOS I NORMALMENT VAN EN GRUPS DE 100 O MES, EL CALENTAMENT GLOBAL ESTA FENT QUE L'ANTARTIDA ES DEFESI I AIXO FARA UNA PUJADA DEL NIVELL DEL MAR QUE FARA QUE ALGUN PAISOS QUEDIN UNA MICA SENCE TERRA ALTRES DESAPARERAN I SUNDIRAN PER EL NIVELL DEL MAR SI EL CALENTAMENT GLOBAL SEGUEIX DESPRES DE AIXO LA TERRA ES CONVERTIRA EN UN PLANETA TOTALMENT DE AIGUA I RES MES I SERA EL PLANETA DEL AIGUA.

EL CLIMA: ES SI UN LLOC ES TROPICAL,DE HIVERN,PRIMAVERAL,DE TARDOR..ECT



VEGETACIÓ



La vegetació als paisatges freds


Mostra la imatge original
La vegetació condiciona els tipus de fauna que pobla un paisatge determinat, ja que serveix d’aliment als animals herbívors, que, al seu torn, són l’aliment d’altres animals carnívors. La vegetació és com el vestit de la natura i el que més es veu. Quines plantes i arbres hi ha, en aquests paisatges?
       



Paisatges freds
El desert polar: Al desert polar hi ha absència de vegetació, ja que les temperatures, generalment per sota del 0 ºC, provoquen que el sòl estigui permanentment cobert per una gruixuda capa de gel i no puguin floreixer moltes plantes.



La tundra: A la tundra la vegetació predominant són els líquens i les molses, que són com una barreja de fongs i bacteris. La poca insolació i el gel constant al llarg de bona part de l’any, impedeix que creixin els arbres i la poca fauna que hi ha, no és molt variada.


Mostra la imatge original
Mostra la imatge originalLa taigà: Gràcies a les pluges i a les insolacions més grans, a la vegetació hi ha extensos boscos de coníferes de fulla perenne, amb la capçada en forma de con, com els avets. Això permet suportar el pes de les capes de neu, que poden ser gruixudes però també força fines.

L’alta muntanya: La vegetació d’alta muntanya está esglaonada en funció de l’altitud on estiguis. Per sota dels 3000m dominen els boscos de coníferes amb abundants precipitacions, però a mesura que ascendim, els boscos van desapareixent i els líquens i la molsa passen a ser la vegetació predominant. En altitud superior a 3000 m hi ha neus perpètues. durant tot l'any.

FAUNA


La fauna als paisatges freds


La fauna està condicionada per la vegetació d’un paisatge predeterminat, per exemple, als boscos no hi hauran rens ni pingüins, però a l'àrtic, hi hauran pingüins. Els animals herbívors com les zebres, l'esquirol, el conill o els cavalls, mengen altres plantes o herbes i, al seu torn, són l’aliment dels animals carnívors com els lleons, els llops o els ossos. Els animals són importantíssims en el "cicle de la vida" per la seva activitat ens ajuden a que tot l'ecosistema d'un paisatge funcioni a la perfecció, com si fos una mena de màquina o engranatge. Si voleu conservar el regne animal d'un paisatge, com els paisatges freds, primer de tot, hem de conèixer-lo. 


Paisatges freds


El desert polar: La fauna que habita al desert polar, es compon de foques, balenes, pingüins… Perquè són espècies adaptades al fred polar. El seu pelatge conté una mena de capa contra el fred perquè no ho sentin tant.


La tundra: La fauna que habita a la tundra està formada per animals com les foques, les llebres àrtiques, llops àrtics, la guineu àrtica, els rens, el bou mesquer, el mussol nival... Tots aquest animals, s'adapten als entorns freds, perquè si estiguessin en llocs càlids sería probable que no ho suportessin.


La taigà: La seva fauna la formen esquirols, de tota mena, com l'esquirol vermell, conills i animals carnívors com els llops siberians, l’ós pard, l'ós negre americà, l'ós asiàtic i l'ós polar, el visó, els linxs canadencs i el linx nòrdic, l'alç, els corbs... També podem trobar animals herbívors com el caribú o l’ant. L'alta muntanya: En general, la fauna de l'alta muntanya és de mida petita i depèn molt de la zona climàtica en la que es trobi, per exemple, l'isard, el mufló i la marmota. Els animals com la marmota, habiten a les zones fredes de l'alta muntanya. Hi han algunes aus com els rapinyaires, els voltors, l'àliga daurada, el trencalòs... Tots aquests animals són algunes de les aus que hi han a l'alta muntanya. També podem trobar insectes com la formiga vermella, o amfibis com la granota vermella... Les mallerengues petites, els còlits grisos, les aloses i les gralles, també habiten allà.



Mostra la imatge original
Resultat d'imatges per a animales en paisages frios

CLIMA



Imatge relacionada
Localització

Els climes freds estan situats a prop del pol nord i del pol
sud, el cercle polar Àrtic i el cercle polar Antàrtic, al desert Polar. Al nord d'Amèrica, Europa i Àsia.

Les temperatures a diferents llocs del món
-A Oymyakon, la temperatura mínima ha sigut de -71,2 graus

-A l'estació Vostok, la temperatura mínima ha sigut de -89,2 graus.

-A l'oceà Àrtic, la temperatura de l'aigua pot arribar a la mínima de -50 graus sota zero.
-A Groenlàndia, han arribat a les temperatures mínimes de 2,3 graus a l’estiu.

-A l'Antàrtida, les temperatures mínimes són de -93,2 graus.

Aquestes són les zones més fredes del planeta perquè són les zones del planeta on els raigs solars hi arriben molt
inclinats i això fa que no faci tanta calor com la faria a Brasil, per exemple.


Clima
El clima es troba a les latituds d’entre seixanta i noranta graus en altituds de dos mil cinc-cents metres o més. Al clima polar la majoria del temps tenen una temperatura de menys de zero graus durant tot l’any, es a dir, durant l’estiu, l’hivern, la primavera i la tardor. Les pluges poden arribar als dos-cents cinquanta mil·límetres en forma de neu perquè les temperatures són massa fredes perquè la pluja caigui en forma d’aigua.

Al clima subpolar la mitjana de temperatura es de menys de zero graus, més suaus a l’estiu, i les pluges inferiors a tres-cents mil·límetres. No hi han moltes pluges, i les poques precipitacions que hi han són en forma de neu per culpa de les baixes temperatures.
Al clima d’alta muntanya les temperatures i les pluges

baixen respecte l’altitud. Els hiverns són més llargs i freds, en canvi els
estius són més curts. Al clima de muntanya sol ploure sovint i moltes vegades
neva, ja que les temperatures són molt baixes, però no tan baixes com perquè
només nevi, sinó que a més, també plou, però no tant sovint. S'hi troben neus
perpètues,(neu que no es desfà mai) i moltes galeres (gel que no es desfà
mai).El clima en Groenlàndia és molt fred i es considerat el país més fred. És
una illa ubicada al nord oriental d'Amèrica del Nord entre l‘oceà atlàntic i
l'oceà glacial.